Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Risotto z bakłażanem
Risotto z bakłażanem - składniki:
Risotto z bakłażanem - sposób przygotowania:
Rozpuść dwie łyżki soli w litrze zimnej wody. Pokrój bakłażany w kostkę, włóż je do wody i odstaw na 30 minut, a potem osącz na sitku. W dużym rondlu rozgrzej 1/3 szklanki oliwy, podsmaż, mieszając, osączone bakłażany. Smaż na małym ogniu i koniecznie w jednej warstwie. Jeśli nie masz odpowiednio szerokiego rondla, smaż bakłażany partiami. Po 8-10 minutach bakłażany powinny być przyrumienione i miękkie, wtedy wyjmij je z rondla. W małym rondelku zagotuj bulion i pozostaw na malutkim ogniu. W garnku wymieszaj 2 łyżki oliwy z szalotkami, czosnkiem i anchois, zeszklij, nie rumieniąc (2 minuty). Wsyp ryż, dodaj łyżeczkę soli, podgrzewaj na małym ogniu, stale mieszając drewnianą łyżką, aż wszystkie ziarenka pokryją się tłuszczem. Wtedy wlej wino, zagotuj i podgrzewaj, stale mieszając, aż ryż wypije cały płyn. Potem wlej chochelkę bulionu, gotuj dalej - pamiętaj o mieszaniu! - aż ryż wchłonie bulion. Znowu wlej chochelkę, i tak dalej, aż ryż wypije cały bulion i zrobi się miękki, ale w środku jędrny - środek dobrze ugotowanego ryżu powinien lekko stawiać opór zębom. Trwa to 20-25 minut. Do ugotowanego ryżu dodaj bakłażany, leciutko wymieszaj i podgrzewaj razem około 30 sekund. Wsyp miętę, dodaj masło i połowę sera, przypraw pieprzem, ewentualnie również solą, ale pamiętaj, że bulion, który dodałeś do ryżu, oraz ser są słone. Przed podaniem posyp risotto resztą sera. Uwaga: risotto podajemy od razu po przygotowaniu, nie powinno się go odgrzewać.
- 2 średnie bakłażany
- sól
- 1/3 szklanki oliwy + 2 łyżki
- 1.5 litra bulionu drobiowego
- 2-3 posiekane szalotki
- 1-2 posiekane ząbki czosnku
- 5 posiekanych filecików anchois
- 1 szklanka ryżu arborio
- 1 szklanka wytrawnego białego wina
- 3 łyżki posiekanej mięty
- 3 łyżki masła
- 1/2 szklanki startego sera pecorino lub parmezanu
- 1/8 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Idealne dla kulinarnych architektów - wieżyczki z bakłażanów a'la moussaka
Informacje o Risotto z bakłażanem
-
Włoskie Risotto alla Riso Gallo - ryż podstawą zdrowego odżywiania
Risotto z bakłażanem Składniki dla 4 osób: 300 g ryżu Riso Gallo Arborio Risotto 400 g bakłażanów pociętych w 2cm kostki 150 g pokrojonej cebuli 1 litr rosołu z kury wytrawne białe wino 30 g masła 40 g startego sera parmezan
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki