Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Klasyczna pachamanca

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Klasyczna pachamanca - składniki:
  • 800 g udźca jagnięcego
  • 8 liści bananowca
  • 4 ugotowane ziemniaki zwykłe
  • 2 ugotowane kolby kukurydzy
  • 1 papryczka chilli bez pestek
  • 2 czerwone cebule
  • 300 g ugotowanej fasoli szparagowej
  • 20 g zgrilowanych orzeszków ziemnych
  • 1 pęczek kolendry
  • Marynata:
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 mały pęczek oregano
  • 500 ml chicha de jora; czyli alkoholu z kukurydzy; który można zastąpić piwem lub kwasem chlebowym
  • 5 gałązek mięty
Klasyczna pachamanca - sposób przygotowania: Robimy marynatę. Siekamy wszystkie zioła i mieszamy z chicha de jora lub z piwem. Jagnięcinę kroimy w plastry i marynujemy 2 godz. Następnie zawijamy w liście bananowca i umieszczamy na rozgrzanym grillu. Pieczemy 10-12 min. W tym samym czasie ziemniaki kroimy na połówki, kukurydzę na kawałki, papryczkę i cebulę drobno siekamy. Wszystkie składniki, łącznie z fasolą, układamy na tackach do grillowania i podpiekamy na grillu tak samo długo, jak jagnięcinę. Przed podaniem posypujemy kolendrą.