Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Carpaccio z pieczonej papryki

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Carpaccio z pieczonej papryki - składniki:
  • 4 duże czerwone papryki
  • 2 łyżki oliwy + oliwa do skropienia carpaccio
  • 2-3 łyżki tartej bułki
  • 3 łyżki kaparów
  • 2 szklanki oleju kukurydzianego
  • garść listków natki
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny
Carpaccio z pieczonej papryki - sposób przygotowania: Opiekamy papryki (na grillu, w piekarniku lub palnikiem gazowym - skórka papryki powinna sczernieć). Wkładamy je do plastikowego woreczka, szczelnie zawiązujemy i studzimy, a potem obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i wyrzucamy nasionka. Rozgrzewamy oliwę, rumienimy na niej tartą bułkę. Dodajemy kapary, podgrzewamy. Przekładamy na półmisek wyłożony papierowym ręcznikiem, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Rozgrzewamy olej kukurydziany (do temp. 180 st. C), wkładamy listki natki, wyjmujemy po 20 sekundach łyżką cedzakową, przekładamy na ręcznik papierowy i solimy. Układamy na talerzykach ćwiartki papryki, tak aby lekko zachodziły na siebie. Solimy, pieprzymy, skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny. Posypujemy tartą bułką z kaparami, dekorujemy smażoną natką.