Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Tatar z jeżyn z hibiskusem i watą cukrową
Tatar z jeżyn z hibiskusem i watą cukrową - składniki:
Tatar z jeżyn z hibiskusem i watą cukrową - sposób przygotowania:
Posiekane jeżyny mieszamy z nalewką, układamy w pierścieniu. Sorbet z hibiskusa: zaparzamy hibiskus wrzątkiem. Połowę naparu i syropu mieszamy z glukozą. Mrozimy i przebijamy w maszynie Paco Jet. Esencja z hibiskusa: łączymy resztę naparu i syropu, przecedzamy. Mus: ucieramy mascarpone, mleko, śmietankę i wanilię, napełniamy syfon, nabijamy 2 naboje. Beza: białka ubijamy na sztywno z cukrem, pod koniec dodając sok z cytryny. Rozsmarowujemy na grubość 1/2 cm na pergaminie, suszymy na chrupko w suszarce do owoców, łamiemy na trójkąty. Na tatarze z jeżyn układamy porcje sorbetu, dalej mus z mascarpone i płatki bezowe. Pokrywamy watą cukrową, dekorujemy kwiatami, zalewamy esencją z hibiskusa.
- 200 g jeżyn
- 20 ml nalewki z jeżyn
- 100 g suszonych kwiatów hibiskusa
- 700 ml wody
- 100 ml syropu prostego
- 50 g glukozy
- 300 g mascarpone
- 150 ml mleka
- 100 ml śmietanki 36%
- ziarenka z 1 laski wanilii
- Beza:
- 100 g białek
- 100 g cukru
- 30 ml soku z cytryny
- Oraz:
- 100 g cukru na watę cukrową
- kwiaty ogórecznika
- bratki
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki