Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Muffiny lawendowe
Muffiny lawendowe - składniki:
Muffiny lawendowe - sposób przygotowania:
Kwiaty lawendy rozgniatamy w moździerzu. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem i lawendą na puszystą masę, dodajemy jajka, mąkę i na koniec mleko. Szybko mieszamy, tak, aby pozostały grudki. Formę do muffinek smarujemy masłem lub wykładamy papilotkami. Łyżką nakładamy ciasto do wgłębień, wypełniając je do 3/4 wysokości. Pieczemy 20 minut w 180 st. C. Wyjmujemy, studzimy. Przygotowujemy lukier: do rondelka wsypujemy cukier, dodajemy wodę i sok porzeczkowy, mieszamy i ostrożnie podgrzewamy. Muffinki polewamy ciepłym lukrem i dekorujemy gałązkami lawendy.
- (na 6 sztuk)
- 1/4 łyżeczki suszonych kwiatów lawendy
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 115 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- Lukier:
- 1 i 2/3 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka soku z czarnej porzeczki
- 1 łyżka wody
- 6 gałązek lawendy do dekoracji
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki