Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Muffiny lawendowe

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Muffiny lawendowe - składniki:
Muffiny lawendowe - sposób przygotowania: Kwiaty lawendy rozgniatamy w moździerzu. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem i lawendą na puszystą masę, dodajemy jajka, mąkę i na koniec mleko. Szybko mieszamy, tak, aby pozostały grudki. Formę do muffinek smarujemy masłem lub wykładamy papilotkami. Łyżką nakładamy ciasto do wgłębień, wypełniając je do 3/4 wysokości. Pieczemy 20 minut w 180 st. C. Wyjmujemy, studzimy. Przygotowujemy lukier: do rondelka wsypujemy cukier, dodajemy wodę i sok porzeczkowy, mieszamy i ostrożnie podgrzewamy. Muffinki polewamy ciepłym lukrem i dekorujemy gałązkami lawendy.