Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Szparagi w cieście piwnym z sosem aioli
Szparagi w cieście piwnym z sosem aioli - składniki:
Szparagi w cieście piwnym z sosem aioli - sposób przygotowania:
Szparagi, po odkrojeniu końcówek, wkładamy do maślanki i odstawiamy na 12 do 24 godzin. Wyjmujemy, ale nie płuczemy z marynaty. Robimy aioli: wszystkie składniki miksujemy na gładką masę, schładzamy w lodówce przez godzinę. W dużej misce mieszamy żółtka, piwo, oba rodzaje mąki, sól, chilli i pieprz. W szerokim i głębokim garnku rozgrzewamy olej do 180 st. C. W tym czasie ubijamy na sztywno białka. Delikatnie i stopniowo dodajemy pianę do masy mącznej. Pojedynczo moczymy każdego szparaga w cieście i ostrożnie kładziemy na olej. W oleju nie może smażyć się za dużo szparagów naraz, bo spadnie temperatura. Smażymy 2-3 minuty, przewracając szczypcami, aby szparagi usmażyły się z każdej strony. Wykładamy na ręcznik papierowy, oprószamy solą i podajemy z sosem.
- 1 pęczek średniej grubości szparagów
- 2 szklanki maślanki
- 2 jajka (żółtka oddzielone od białek)
- 3/4 szklanki jasnego piwa
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki kukurydzianej lub polenty
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki chilli w proszku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 4 szklanki oleju z orzeszków ziemnych
- sól morska
- Sos aioli:
- 1 szklanka majonezu
- 1/3 szklanki soku z cytryny
- 1/2 łyżki musztardy Dijon
- skórka z 1 cytryny
- 4 łyżki zmiażdżonego czosnku
- 1 łyżka roztartych liści estragonu
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/8 łyżeczki chilli w proszku
- sól
Wyrafinowane szparagi w cieście francuskim
Informacje o Szparagi w cieście piwnym z sosem aioli
-
Atrakcyjny chudzielec
minutę, dodajemy kiełki i paprykę. Podgrzewamy kolejną minutę, zdejmujemy z ognia, wlewamy sos sojowy i sok z limonki. Mieszamy i podajemy od razu. SZPARAGI W CIEŚCIE PIWNYM Z SOSEM AIOLI 1 pęczek średniej grubości szparagów
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki