Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Szparagi w cieście piwnym z sosem aioli

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Szparagi w cieście piwnym z sosem aioli - składniki:
Szparagi w cieście piwnym z sosem aioli - sposób przygotowania: Szparagi, po odkrojeniu końcówek, wkładamy do maślanki i odstawiamy na 12 do 24 godzin. Wyjmujemy, ale nie płuczemy z marynaty. Robimy aioli: wszystkie składniki miksujemy na gładką masę, schładzamy w lodówce przez godzinę. W dużej misce mieszamy żółtka, piwo, oba rodzaje mąki, sól, chilli i pieprz. W szerokim i głębokim garnku rozgrzewamy olej do 180 st. C. W tym czasie ubijamy na sztywno białka. Delikatnie i stopniowo dodajemy pianę do masy mącznej. Pojedynczo moczymy każdego szparaga w cieście i ostrożnie kładziemy na olej. W oleju nie może smażyć się za dużo szparagów naraz, bo spadnie temperatura. Smażymy 2-3 minuty, przewracając szczypcami, aby szparagi usmażyły się z każdej strony. Wykładamy na ręcznik papierowy, oprószamy solą i podajemy z sosem.
Wyrafinowane szparagi w cieście francuskim

Informacje o Szparagi w cieście piwnym z sosem aioli

  • Atrakcyjny chudzielec

    Atrakcyjny chudzielec

    minutę, dodajemy kiełki i paprykę. Podgrzewamy kolejną minutę, zdejmujemy z ognia, wlewamy sos sojowy i sok z limonki. Mieszamy i podajemy od razu. SZPARAGI W CIEŚCIE PIWNYM Z SOSEM AIOLI 1 pęczek średniej grubości szparagów