Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tarta z sardynkami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Tarta z sardynkami - składniki:
  • (na formę o średnicy 24 cm)
  • 300 g słonego kruchego ciasta
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • oliwa
  • 1 por
  • sól
  • pieprz
  • 400 g dyni (np. piżmowej)
  • 200 g sardynek z puszki
  • 1 pomidor
  • garść czarnych oliwek
  • 2 gałązki natki
  • skórka otarta z 1 cytryny
Tarta z sardynkami - sposób przygotowania: Wkładamy ciasto do formy. Podnosimy brzegi, dociskamy je palcami, spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20 minut w 180 st. C. Posiekane czosnek i cebulę szklimy na 3 łyżkach oliwy. Dodajemy posiekanego pora oraz dynię pokrojoną w paski. Wlewamy szklankę wody, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy 10 minut, aż woda odparuje. Warzywa układamy na cieście, na wierzchu kładziemy kawałki sardynek, cienkie plastry pomidora i oliwki. Zapiekamy 5 minut. Posypujemy natką i skórką cytrynową, skrapiamy oliwą.
Tarta szpinakowa na kruchym spodzie - dobry nastrój na długo