Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zupa cebulowa z paryskich Hal

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Zupa cebulowa z paryskich Hal - składniki:
Zupa cebulowa z paryskich Hal - sposób przygotowania: Masło topimy w rondlu i wrzucamy pokrojoną w cienkie plasterki cebulę. Dusimy, mieszając, aż stanie się miękka, i dodajemy posiekany czosnek, listek laurowy, tymianek i szałwię. Mieszamy i dusimy na maleńkim ogniu ok. 30 min. Dodajemy miód i dusimy jeszcze ok. 5 min. Wlewamy wino, mieszamy, zwiększamy płomień, a gdy cały płyn wyparuje, dodajemy gorący bulion i gotujemy na małym ogniu dalsze 30 min. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kiedy zupa jest już gotowa rozlewamy ją do żaroodpornych miseczek, wrzucamy na wierzch grzanki z bułki i posypujemy tartym serem. Zapiekamy kilka minut w temperaturze 80 st. C. Wyjmujemy z pieca, gdy tylko ser się zrumieni.