Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Tarta śliwkowa
Tarta śliwkowa - składniki:
Tarta śliwkowa - sposób przygotowania:
Robimy ciasto: do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier i szczyptę soli, skórkę otartą z cytryny, dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Opuszkami palców rozcieramy ciasto tak, by masa konsystencją przypominała mokry piasek. Dodajemy zimną śmietankę wymieszaną z żółtkami i szybko zagniatamy elastyczne ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię do żywności i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Przygotowujemy nadzienie: umyte śliwki przekrawamy na pół, usuwamy pestki. Przekładamy do miski, dodajemy sok z cytryny i cukier, mieszamy, odstawiamy na około 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na placek o średnicy o 5-6 cm większej niż średnica tortownicy. Wykładamy nim tortownicę, formując brzeg. W tortownicy układamy w rozetę śliwki, skrapiamy je pozostałym syropem. Pieczemy 45-55 minut w 200 st. C.
Tarta szpinakowa na kruchym spodzie - dobry nastrój na długo
Informacje o Tarta śliwkowa
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki