Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Sałatka pomidorowa z papryką i granatem
Sałatka pomidorowa z papryką i granatem - składniki:
Sałatka pomidorowa z papryką i granatem - sposób przygotowania:
Kroimy pomidory: okrągłe odmiany w plastry, podłużne w ćwiartki, pomidorki cherry na połówki lub pozostawiamy w całości. Łączymy pomidory z papryką i cebulą w dużej misce. Robimy sos: czosnek i ziele mieszamy z octem, miodem, oliwą, solimy do smaku. Polewamy składniki sałatki, pozostawiając trochę sosu, mieszamy. Odstawiamy na pół godziny, aby smaki się przegryzły, następnie przekładamy pomidory, paprykę i cebulę na półmisek, polewając wszystko pozostałym sosem. Posypujemy ziarenkami granatu i oregano, solimy, pieprzymy. Przed podaniem dodatkowo skrapiamy oliwą.
- 1-1.2 kg pomidorów różnych odmian i kolorów (np. śliwkowe; cherry; malinowe; bawole serce)
- 1 duża papryka (żółta albo czerwona); pokrojona w półcentymetrową kostkę
- 1 nieduża czerwona cebula; posiekana
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
- 2 łyżki octu winnego (białego lub czerwonego)
- 1-2 łyżki płynnego miodu
- 60 ml dobrej oliwy + trochę do polania gotowej sałatki
- ziarenka z 1 owocu granatu
- 1 łyżka świeżych listków oregano
- sól
- pieprz
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki