Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Bezglutenowa tarta czekoladowa z kaszy gryczanej z solonym karmelem daktylowym
Bezglutenowa tarta czekoladowa z kaszy gryczanej z solonym karmelem daktylowym - składniki:
Bezglutenowa tarta czekoladowa z kaszy gryczanej z solonym karmelem daktylowym - sposób przygotowania:
Orzechy laskowe rozdrabniam na małe kawałki - nie na miałki pył. Najlepiej zrobić to w moździerzu lub za pomocą blendera. Wszystkie składniki wrzucam do miski i zagniatam w jednolitą masę. Wyklejam ciastem formę na tartę i wkładam ją do lodówki na min. 30 minut. Formę z ciastem wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 20 minut. Upieczony spód wyciągam z piekarnika i pozostawiam do ostudzenia. Przygotowuję masę gryczaną. Kaszę gotuję wg przepisu. Pod koniec gotowania do gorącej, bardzo miękkiej już kaszy dodaję pozostałe składniki (oprócz siemienia lnianego i mleka). Wszystko dokładnie mieszam i chwilę jeszcze gotuję. Całość przekładam do miksera, dodaję siemię lniane i mleko i blenduję na gładką masę. Masa nie może być zbyt rzadka, ale także nie może być gęsta i sucha. W razie potrzeby dodaję odrobinę więcej mleka. Gotową masę przekładam na wystudzony spód (masa jeszcze stężeje) i wyrównuję wierzch. Robię solony karmel. Daktyle wkładam do słoika i zalewam gorącą wodą. Pozostawiam je w zakręconym słoiku na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Daktyle odsączam z wody (nie wylewam jej, ale przelewam do osobnego naczynia - woda z daktyli może się jeszcze przydać) i przekładam je do malaksera. Dodaję sól (na początku trochę mniej) i olej kokosowy. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodaję pozostawioną wodę z moczenia daktyli. Próbuję i w razie potrzeby dosalam. Gotowy solony karmel wykładam na warstwę gryczano-czekoladową, wyrównuję wierzch i gotową tartę wkładam do lodówki na min. kilka godzin (najlepiej na całą noc). Przepis z bloga truetastehunters.blogspot.com
- (forma na tartę o średnicy ok. 20 cm)
- Spód:
- 60 ml płynnego oleju kokosowego
- 60 g cukru brązowego muscavado
- 3 łyżki mleka roślinnego
- 120 g mąki gryczanej
- 2 łyżki dobrej jakości kakao
- 70 g orzechów laskowych (bez skórek)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- Czekoladowa masa gryczana:
- 100 g kaszy gryczanej - najlepiej niepalonej
- 100 g cukru brązowego muscavado
- 2 łyżka oleju kokosowego
- od 3 do 3 i 1/2 łyżki dobrej jakości kakao
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 8 łyżek mleka roślinnego
- szczypta soli
- Solony karmel z daktyli:
- 200 g daktyli
- 1 łyżeczka soli (lub mniej - do smaku)
- 1 łyżka płynnego oleju kokosowego gorąca woda
Tarta szpinakowa na kruchym spodzie - dobry nastrój na długo
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki