Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Dorsz na purée z sosem beurre blanc
Dorsz na purée z sosem beurre blanc - składniki:
Dorsz na purée z sosem beurre blanc - sposób przygotowania:
Robimy sos: do rondelka wlewamy wino i ocet. Dodajemy szalotkę, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy, aż płyn odparuje do 1/4 objętości. Wtedy dodajemy masło, śmietankę i bulion. Podgrzewamy, aż sos odparuje, zgęstnieje i zrobi się esencjonalny. Przelewamy przez sitko, doprawiamy. Robimy purée: ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, odparowujemy, przeciskamy przez praskę, dodajemy mleko i masło, mieszamy, aby nie powstały grudki. Doprawiamy do smaku solą i gałką muszkatołową. Przyrządzamy dorsza: filety myjemy i osuszamy, solimy i pieprzymy. Smażymy z obu stron na oliwie. Pod koniec smażenia dodajemy masło i delikatnie mieszamy, skrapiając rybę powstałym sosem. Rybę podajemy z puré i sosem. Dobrym dodatkiem jest lekko obgotowany kalafior romanesco; można też podać ją z pokrojonymi w plasterki "białymi" rzodkiewkami.
- Sos beurre blanc:
- 50 ml wina białego wytrawnego
- 50 ml octu winnego białego
- 1 posiekana szalotka
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 mały liść laurowy
- 100 g masła
- 250 g śmietanki 30%
- 50 g bulionu rybnego
- sól
- biały pieprz
- Purée:
- 500 g ziemniaków
- 100 ml ciepłego mleka
- 50 g masła
- sól
- gałka muszkatołowa
- Ryba:
- 4 filety z dorsza (po 200 g)
- sól
- pieprz
- 2 łyżeczki oliwy do smażenia
- 1 łyżeczka masła
Smażona ryba - przywołaj nadbałtyckie wspomnienia
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki