Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Krem z kalarepy

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Krem z kalarepy - składniki:
Krem z kalarepy - sposób przygotowania: Odetnij górną część kalarepki mniej więcej w 1/3 wysokości, pozostałą część wydrąż. Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę, cebulę posiekaj. Kalarepkę, ziemniaki i cebulę podsmaż na gorącym maśle, uważaj aby mało się nie przypaliło, a warzywa nie zrumieniły. Dzięki temu zupa będzie miała ładny, biały kolor. Gdy warzywa się zeszklą, zalej je wodą tak aby je zakryła i gotuj aż wszystkie zmiękną. W osobnym garnku wstaw wodę i zblanszuj w niej kalarepę, około 30 sekund wystarczy. Gdy warzywa już zmiękną zmiksuj je dokładnie, dodaj mleko do konsystencji i zagotuj. Przecedź zupę przez gęste sito i dopraw do smaku. Przed podaniem zupy zanurz kalarepkę na chwilę w gorącej wodzie, następnie dokładnie odsącz. Do tak przygotowanej kalarepki wlej zupę. Jeśli lubisz, możesz zupę skropić oliwą.