Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Krem z kalarepy
Krem z kalarepy - składniki:
Krem z kalarepy - sposób przygotowania:
Odetnij górną część kalarepki mniej więcej w 1/3 wysokości, pozostałą część wydrąż. Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę, cebulę posiekaj. Kalarepkę, ziemniaki i cebulę podsmaż na gorącym maśle, uważaj aby mało się nie przypaliło, a warzywa nie zrumieniły. Dzięki temu zupa będzie miała ładny, biały kolor. Gdy warzywa się zeszklą, zalej je wodą tak aby je zakryła i gotuj aż wszystkie zmiękną. W osobnym garnku wstaw wodę i zblanszuj w niej kalarepę, około 30 sekund wystarczy. Gdy warzywa już zmiękną zmiksuj je dokładnie, dodaj mleko do konsystencji i zagotuj. Przecedź zupę przez gęste sito i dopraw do smaku. Przed podaniem zupy zanurz kalarepkę na chwilę w gorącej wodzie, następnie dokładnie odsącz. Do tak przygotowanej kalarepki wlej zupę. Jeśli lubisz, możesz zupę skropić oliwą.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki