Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sola w pomarańczach z fenkułem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Sola w pomarańczach z fenkułem - składniki:
Sola w pomarańczach z fenkułem - sposób przygotowania: Bulion wlewamy do rondelka i redukujemy do 50 ml. Dodajemy sok pomarańczowy. Obieramy pomarańczę, dzielimy na cząstki i filetujemy, wykrawając ostrym nożem. Filety z soli oprószamy mąką, solą i pieprzem od strony mięsa. Na dużej patelni rozpuszczamy połowę masła i oliwy, kładziemy filety skórą do góry i obsmażamy na złoty kolor. Zdejmujemy z patelni, układamy na talerzu. Na patelnię wlewamy resztę oliwy, wrzucamy fenkuła pokrojonego w cienkie plasterki i posiekaną cebulę. Podsmażamy 5 minut, aż warzywa się przyrumienią, wlewamy wermut, dodajemy kapary i nasiona fenkułu. Gotujemy, aż płyn odparuje. Z powrotem kładziemy filety na patelni (skórą do dołu), wlewamy sok z bulionem. Podgrzewamy ok. 8 minut, cały czas polewając rybę sosem. Przekładamy ryby na talerz, zawijamy w folię aluminiową. Cedzimy fenkuła i cebulę (sos zachowujemy), wrzucamy do blendera, dodajemy resztę masła i robimy purée. Redukujemy o połowę sos, w którym gotowała się ryba, delikatnie mieszamy z cząstkami pomarańczy. Na talerzach układamy purée, na nim filety z soli, skrapiamy sosem i układamy kawałki pomarańczy.