Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Serca drobiowe z sosem aioli, porami i groszkiem
Serca drobiowe z sosem aioli, porami i groszkiem - składniki:
Serca drobiowe z sosem aioli, porami i groszkiem - sposób przygotowania:
Serca myjemy i osuszamy, wkładamy do próżniowego woreczka, dodajemy klarowane masło i tymianek. Zamykamy próżniowo i gotujemy 30 minut w 50 st. C. (Przyrządzając potrawę w domu, serca sparzamy przez 30 sekund). Wyjmujemy z woreczka, obsmażamy na oleju, solimy i pieprzymy, odstawiamy na 10 minut. Łuskamy groszek, zalewamy go na minutę wrzątkiem, odcedzamy. Dodajemy łyżkę masła i olej szczypiorkowy.
Robimy sos aioli: mieszamy białko, żółtka i jajka z olejami: słonecznikowym oraz czosnkowym, dodajemy musztardę i ocet, solimy. Wlewamy do syfonu, nabijamy dwa naboje i przechowujemy w temperaturze 58°C.
[Uwaga: tak przyrządza się ciepły sos aioli w restauracji Aruana. Nie dysponując specjalistycznym sprzętem, możecie przygotować w zastępstwie zwykły sos aioli na zimno - według dowolnej receptury - sprawdzone przepisy znajdziecie m.in. na stronie magazyn-kuchnia.pl - red.].Oczyszczamy pora, odrzucamy zieloną część, białą wkładamy do próżniowego woreczka, dodajemy bulion, śmietankę i masło. Zamykamy próżniowo, gotujemy 20 minut w 85°C. Po ostudzeniu kroimy w plastry, odciskamy w ręczniku papierowym, przypalamy na patelni. Serca podajemy z groszkiem, porami i sosem aioli z syfonu. Posypujemy popiołem z pora.
- Serca:
- 200 g serc drobiowych
- 60 ml sklarowanego masła
- 2 gałązki tymianku
- 2 łyżki oleju do smażenia
- sól
- pieprz
- Groszek:
- 150 g młodego groszku w strączkach
- 1 łyżka świeżego masła
- 25 ml oleju aromatyzowanego szczypiorem
- Sos aioli:
- 1 białko (25 g) i 7 żółtek (150 g)
- 3 całe jajka
- 300 ml oleju aromatyzowanego czosnkiem niedźwiedzim
- 1 łyżeczka (15 g) musztardy
- 1 łyżka (20 g) octu
- 1 łyżeczka (10 g) soli
- Pory:
- 1 por
- 100 ml dowolnego bulionu
- 200 ml śmietanki UHT 36%
- 1 łyżka świeżego masła
- Oraz:
- szczypta popiołu z przypalonego pora
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki