Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Małże z pieca w sosie curry
Małże z pieca w sosie curry - składniki:
Małże z pieca w sosie curry - sposób przygotowania:
Posegregować małże odrzucając te, które sa martwe (można je rozpoznać zaciskając obie połówki muszli, te, które pozostaną otwarte nie nadają się do spożycia). Posiekać drobno szalotkę i czosnek, wrzucić do dużego garnka i dolać wino z woda. Zagotować i dorzucić dokładnie umyte małże. Gotować na dużym ogniu aż muszle się otworzą (przez ok. 5 min.) wzruszając 1-2 razy podczas gotowania. Odcedzić małże i przełożyć do miski w celu przestudzenia. Sos curry: 150 ml wywaru z gotowania małży zagrzać na nowo, dodać śmietankę i curry. Gotować na małym ogniu bez przykrycia przez ok. 3 min. Po zestawieniu z ognia, dodać żółtka, dobrze roztrzepać całość i doprawić do smaku. Odłamać pustą cześć muszli, drugą połówkę odkładać na blaszkę lub do płaskiego naczynia nadającego się do piekarnika. Każdą małże z osobna oblać sosem aż do wypełnienia muszli. Zapiekać w piekarniku 180 °C przez ok.10 min tak, żeby się lekko zarumieniły. Sugestie: małże można serwować z ryżem lub podąć na aperitif.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki