Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Małże z pieca w sosie curry

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Małże z pieca w sosie curry - składniki:
Małże z pieca w sosie curry - sposób przygotowania: Posegregować małże odrzucając te, które sa martwe (można je rozpoznać zaciskając obie połówki muszli, te, które pozostaną otwarte nie nadają się do spożycia). Posiekać drobno szalotkę i czosnek, wrzucić do dużego garnka i dolać wino z woda. Zagotować i dorzucić dokładnie umyte małże. Gotować na dużym ogniu aż muszle się otworzą (przez ok. 5 min.) wzruszając 1-2 razy podczas gotowania. Odcedzić małże i przełożyć do miski w celu przestudzenia. Sos curry: 150 ml wywaru z gotowania małży zagrzać na nowo, dodać śmietankę i curry. Gotować na małym ogniu bez przykrycia przez ok. 3 min. Po zestawieniu z ognia, dodać żółtka, dobrze roztrzepać całość i doprawić do smaku. Odłamać pustą cześć muszli, drugą połówkę odkładać na blaszkę lub do płaskiego naczynia nadającego się do piekarnika. Każdą małże z osobna oblać sosem aż do wypełnienia muszli. Zapiekać w piekarniku 180 °C przez ok.10 min tak, żeby się lekko zarumieniły. Sugestie: małże można serwować z ryżem lub podąć na aperitif.