Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Francuska baza do lodów

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Francuska baza do lodów - składniki:
Francuska baza do lodów - sposób przygotowania: Mleko i śmietankę podgrzewamy z wybranymi (najczęściej suchymi) składnikami: ziołami, przyprawami korzennymi, ziarnami kawy, herbatą, laskami wanilii, miękkimi orzechami (np. piniowymi), suszonymi owocami itp. (mleczno-śmietankową mieszaniną można też zaparzać wypieki, np. czerstwe pączki, ciasteczka, płatki kukurydziane). Odstawiamy na 1-3 godziny. Z żółtek i cukru ucieramy kogel-mogel. Ponownie podgrzewamy mleczną mieszaninę, przecedzamy przez sito i wlewamy odrobinę wciąż gorącego płynu do żółtek, stale ubijając. Cienkim strumieniem, mieszając, wlewamy resztę. Przelewamy do rondla i podgrzewamy na małym ogniu, stale mieszając, aż masa zacznie gęstnieć i osadzać się na łyżce (nie może się zagotować). Szybko przelewamy przez sito do miski z zimną kremówką, mieszamy, studzimy i wstawiamy do lodówki. Dobrze oziębioną zamrażamy w maszynce do lodów według instrukcji. Baza do lodów zwana francuską robiona jest na Creme Anglaise, czyli żółtkach zaparzanych mlekiem i śmietanką. obecna w żółtkach lecytyna emulguje zawarte w masie płyny (np. mleko, śmietankę i alkohol). takie lody są tłustsze, mają gładszą konsystencję, łatwiej się mrożą niż Np. sorbety. Ale uwaga - za dużo żółtek w masie sprawi, że lody będą zbyt tłuste i na języku będziemy czuli maślany osad.

Informacje o Francuska baza do lodów

  • Domowe lody - zrób to sam! Mamy 12 przepisów

    Domowe lody - zrób to sam! Mamy 12 przepisów

    na samej śmietanie, mleku czy wodzie. Jeśli masz w domu waflownicę, mamy przepis od podstaw - nie tylko na lody, ale również domowe rożki do ich serwowania. Lody laurowe Składniki na francuską bazę do lodów: 250 ml mleka 3.2% 250 ml śmietanki kremówki 5 żółtek 130-150 g cukru (może być