Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Czatnej z moreli i czereśni

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Czatnej z moreli i czereśni - składniki:
  • (na 6 słoików o pojemności 300 ml)
  • 2 szklanki płynnego miodu (np. gryczanego)
  • 1.5 szklanki octu jabłkowego
  • 1 kg wydrylowanych ciemnych czereśni
  • 500 g wydrylowanych i pokrojonych w centymetrową kostkę moreli
  • 1szklanka pokrojonych na ćwiartki suszonych moreli
  • 1 duża biała posiekana cebula
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
Czatnej z moreli i czereśni - sposób przygotowania: W rondlu o grubym dnie podgrzewamy miód z octem. Gdy mieszanina zawrze, dodajemy wiśnie, morele (świeże i suszone), cebulę, sok i skórkę z cytryny, gorczycę, imbir i kumin. Mieszamy, zagotowujemy, zmniejszamy ogień - czatnej powinien leciutko mrugać. Gotujemy 2 godziny, mieszając od czasu do czasu. Schłodzony czatnej przelewamy dosłoiczków - wytrzyma w lodówce około miesiąca. Można go również zapasteryzować (20 minut w lekko wrzącej wodzie lub w piekarniku nagrzanym do 90 st. C) i przechowywać przez 2-3miesiące w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.