Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Czatnej z moreli i czereśni
Czatnej z moreli i czereśni - składniki:
Czatnej z moreli i czereśni - sposób przygotowania:
W rondlu o grubym dnie podgrzewamy miód z octem. Gdy mieszanina zawrze, dodajemy wiśnie, morele (świeże i suszone), cebulę, sok i skórkę z cytryny, gorczycę, imbir i kumin. Mieszamy, zagotowujemy, zmniejszamy ogień - czatnej powinien leciutko mrugać. Gotujemy 2 godziny, mieszając od czasu do czasu. Schłodzony czatnej przelewamy dosłoiczków - wytrzyma w lodówce około miesiąca. Można go również zapasteryzować (20 minut w lekko wrzącej wodzie lub w piekarniku nagrzanym do 90 st. C) i przechowywać przez 2-3miesiące w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.
- (na 6 słoików o pojemności 300 ml)
- 2 szklanki płynnego miodu (np. gryczanego)
- 1.5 szklanki octu jabłkowego
- 1 kg wydrylowanych ciemnych czereśni
- 500 g wydrylowanych i pokrojonych w centymetrową kostkę moreli
- 1szklanka pokrojonych na ćwiartki suszonych moreli
- 1 duża biała posiekana cebula
- sok i skórka otarta z 1 cytryny
- 1 łyżka ziaren gorczycy
- 1 łyżka startego świeżego imbiru
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki