Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kiszone ogórki

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kiszone ogórki - składniki:
  • 1 kg drobnych ogórków gruntowych
  • mniej więcej równej wielkości
  • parę ząbków czosnku (mogą być nieobrane)
  • baldachy kopru
  • kilka liści czarnej porzeczki lub wiśni
  • obrany korzeń chrzanu ew. liście chrzanu ew. ziarna gorczycy
  • Solanka:
  • 1 łyżka soli (powinna być niejodowana) na litr wody
Kiszone ogórki - sposób przygotowania: Ogórki szorujemy, zostawiamy na pół godziny w zimnej wodzie, układamy ciasno w wyparzonych słojach. Dodajemy przekrojone ząbki czosnku, 1-2 baldachy kopru, 2-3 liście porzeczki lub wiśni, przecięty wzdłuż na pół kawałek chrzanu, ew. także liście chrzanu oraz łyżeczkę gorczycy. Zagotowujemy wodę z solą, studzimy, zimną solanką zalewamy ogórki - muszą być przykryte. Zakręcamy, ale niezbyt mocno, wyparzonymi wieczkami, i pozostawiamy na kilka dni w chłodnym miejscu. W tym czasie może spod wieczek wypływać piana, warto więc trzymać słoiki np. w misce lub na tacy, żeby nie trzeba było sprzątać spiżarni. Kiedy ogórki są już wstępnie zakwaszone, dokręcamy mocno wieczka i ustawiamy słoje w chłodnym miejscu. Uwagi: -Liście używane jako dodatek do kiszenia zawierają garbniki, dzięki czemu ogórki pozostają twarde, nawet jeśli przechowujemy je dłużej. Ponadto dodają smaku. Nie można jednak z liśćmi przesadzić, bo ogórki staną się zbyt cierpkie albo po prostu gorzkie. Warto dorzucić listek dębu, wtedy smak ogórków będzie zbliżony do takich "babcinych" - z beczki. - Ogórki można też kisić w solance naturalnej. Ogórki kołobrzeskie (wpisane na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa) kwaszone są w naturalnej wodzie solankowej pozyskiwanej ze źródła solankowego nr 18 w Kołobrzegu. Okoliczne solankowe źródła wypływające po obu brzegach Parsęty odkryto i zaczęto wykorzystywać mniej więcej w VII-VIII wieku. Otoczenie prawobrzeżnych źródeł nazywano w czasach słowiańskich Solną Górą (później z niemiecka Syllenberg), lewobrzeżne zaś, znajdujące się na wyspie Solnej - Salzberg. Woda ze źródła solankowego nr 18 w Kołobrzegu jest bogata w mikroelementy, które dodatkowo zabezpieczają ogórki przed mięknięciem i zepsuciem; dzięki niej pozostają jędrne i twarde. Znakomite ogórki w kołobrzeskiej solance produkuje np. gospodarstwo ekologiczne Danuty i Piotra Królów z Gorawina w Zachodniopomorskiem. - W solance o podobnym stężeniu oraz z podobnymi przyprawami można zakisić pokrojone w plasterki buraczki na barszcz, drobne twarde pomidory, różyczki kalafiora (tu do wymienionych przypraw warto dorzucić pokrojoną w plasterki papryczkę chilli).

Informacje o Kiszone ogórki

  • Ogórki kiszone - wykorzystaj jak najlepiej

    Ogórki kiszone - wykorzystaj jak najlepiej

    wytnij z niego małe krążki. Na każdy nałóż kulkę ostudzonego farszu i dokładnie zlep. Surowe pierożki wrzucaj do wrzątku i gotuj około 6 minut. Podawaj z kiszonymi ogórkami. Autor: Marcin Budynek Składniki tatara muszą być naprawdę bardzo drobno posiekane. Koniecznie pamiętaj o sparzeniu jaj - w końcu

  • Przetwory inne niż zwykle - warte zachodu!

    Przetwory inne niż zwykle - warte zachodu!

    Agrest przeżywa swój renesans. Po latach zapomnienia wraca jako kulinarna gwiazda. Pasuje i do ciasta, i do sosu do mięsa, i na konfiturę... Tym razem dodamy do niej liście laurowe, żeby uzyskać ciekawy aromat. 600 g agrestu 600 g cukru 3 liście laurowe najlepiej świeże Agrest myjemy, czyścimy z

  • Kasze Nasze

    Kasze Nasze

    Dlaczego warto jeść kaszę? Jest delikatna, lekka i aromatyczna. Można podawać ją na wiele sposobów. Świetnie smakuje zarówno na słodko jak i wytrawnie, sama oraz w połączeniu z rozmaitymi dodatkami. Oprócz niezaprzeczalnych walorów smakowych kasze mają

  • Chłodnik z botwiny, marynowana cielęcina, żółtko confit

    Chłodnik z botwiny, marynowana cielęcina, żółtko confit

    Składniki na 2 porcje: - Botwina z buraczkami - 2 pęczki - Sok z cytryny -2 łyżeczki - Śmietana 18% - 300 ml - Kefir - 200 ml - Niesolony wywar warzywny -100ml - Sok z kiszonych ogórków - 60ml - Siekany szczypior - 2 łyżki - Siekany koperek - 1 łyżka - Sól morska - Pieprz

  • Menu dnia z pyszną zapiekanką

    Menu dnia z pyszną zapiekanką

    zsiadłego mleka 1 szklanka soku z kiszonych ogórków 1 ogórek kiszony 2 jajka szczypiorek koperek sól pieprz Botwinę opłucz, osusz, drobno pokrój. Zalej wrzącą wodą z dodatkiem octu, odcedź, wymieszaj z jogurtem i sokiem z ogórków kiszonych. Dodaj posiekany szczypiorek i koperek oraz pokrojonego w kostkę

  • Najprostsze menu dnia

    Najprostsze menu dnia

    . Podajemy z kawałkami jabłek. Źródło: Miesięcznik Kuchnia Zamiast podawać całe ogórki lub przerabiać je na zupę, można podać tę prostą sałatkę. Surówka z kiszonego ogórka Składniki: 4 kiszone ogórki 1 mała cebulka 1 łyżka majonezu lub gęstego jogurtu naturalnego (opcjonalnie) Ogórki pokrój w cienkie

  • Cząber

    korzenny zapach i ostry pieprzowy smak, dlatego trzeba stosować go z umiarem. Zawiera bardzo dużo lotnych olejków i garbników regulujących pracę żołądka - dodaje się go więc do potraw tłustych. Prócz tego zdecydowanie poprawia smak białej i czerwonej kapusty, kiszonych ogórków, wszelkiego rodzaju sałatek i

  • Menu dnia z pyszną tartą

    Menu dnia z pyszną tartą

    8 młodych ziemniaczków (oskrobanych i ugotowanych) 1 nieduży brokuł 1 zielona papryka 1,5 szklanki zielonego groszku (jeśli nie masz świeżego może być ten z puszki) 2 kiszone ogórki 1 pęczek młodej cebuli 6 łyżek oliwy 4 łyżki musztardy sól pieprz Różyczki brokuła krótko obgotuj w lekko osolonej