Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Łosoś w algach pil pil

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Łosoś w algach pil pil - składniki:
  • 4 filety z łososia
  • sól
  • pieprz
  • 10 ml soku z cytryny
  • 40 g suszonych alg morskich
  • 150 ml oliwy
  • 1/2 ostrej papryczki
  • 2 pokrojone ząbki czosnku
  • 120 g morskich krewetek
  • 180 g ugotowanych i pokrojonych w kostkę małży locos
  • 40 ml bulionu z locos lub rybnego
  • posiekany szczypiorek i pietruszka
  • 150 g rukwi wodnej
  • 20 g otartej skórki z cytryny
  • 50 g pokrojonego w słupki selera
Łosoś w algach pil pil - sposób przygotowania: Łososia doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Obkładamy algami, układamy na tacce i pieczemy po 3-4 min z każdej strony. Robimy pil pil. Na grillu stwiamy rondelek, podgrzewamy oliwę z papryczką i czosnkiem. Wkładamy krewetki i małże. Smażymy 3 min i dodajemy bulion, szczypiorek i pietruszkę, a po kolejnych 3 min - rukiew, skórkę z cytryny i selera. Gotujemy 5 min. Podajemy z łososiem.

Informacje o Łosoś w algach pil pil

  • Algi

    Algi

    : Suimono z krewetkami Sushi maki z gorgonzolą i orzechami Łosoś w algach pil pil Domowe sushi Sushi ze świeżym tuńczykiem i ogórkiem