Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Sałatka z awokado, krewetek i truskawek
Sałatka z awokado, krewetek i truskawek - składniki:
Sałatka z awokado, krewetek i truskawek - sposób przygotowania:
Robimy sos, mieszając wszystkie jego składniki. Najlepiej zrobić to w słoiku z zakręcanym wieczkiem. Wystarczy nim silnie kilka razy potrząsnąć, by składniki sosu dobrze się połączyły. Mango, awokado i truskawki kroimy na kawałki. Krewetki gotujemy przez moment na parze, a gdy ostygną, mieszamy je z owocami i skrapiamy całość obficie sosem. Układamy sałatkę na liściach sałaty, posypujemy orzeszkami i dekorujemy gałązkami ziół.
- 1 owoc mango
- 1 awokado
- 450 g obranych i umytych truskawek
- 200 g ugotowanych drobnych krewetek
- kilka liści sałaty
- 50 g prażonych orzeszków piniowych
- Sos:
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka jasnego miodu
- 2 łyżeczki musztardy
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 posiekanego pęczka pietruszki lub kolendry
- kilka gałązek kolendry do dekoracji
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki