Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pieczona ośmiornica

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pieczona ośmiornica - składniki:
Pieczona ośmiornica - sposób przygotowania: Potrawę tę tradycyjnie przyrządza się na ognisku lub w piecu opalanym drewnem, w domowych warunkach musi wystarczyć piekarnik. Mrożone ośmiorniczki (lub ośmiornicę) rozmrażamy płuczemy, następnie zalewamy wodą i gotujemy przez 20 minut. Odcedzamy, wodę z gotowania wylewamy. Ziemniaki obieramy kroimy w półplasterki i posypujemy solą, pieprzem oraz papryką. Cebule obieramy i również kroimy w półplasterki. Ośmiorniczki wkładamy do natłuszczonej oliwą brytfanny, solimy, posypujemy cebulą, vegetą i posiekaną natką, następnie obkładamy ziemniakami. Polewamy winem. Przykrywamy naczynie. Jeśli pieczemy potrawę w ognisku, najpierw stawiamy brytfannę na żarze i pieczemy przez 30 minut. Po upływie tego czasu zdejmujemy pokrywkę, ośmiornice przekładamy na ziemniaki, ponownie przykrywamy szczelnie naczynie, wysypujemy trochę żaru na pokrywkę i pieczemy w żarzącym się ognisku przez kolejne 25 minut. W piekarniku pieczemy potrawę ok. 45 min w 200°C.

Informacje o Pieczona ośmiornica

  • Madera. Tradycja kontra plastik

    Madera. Tradycja kontra plastik

    . Alternatywą dla targu czy snack-barów są restauracje, które łączą domowe smaki z nowymi pomysłami. Jedna z nich nazywa się Pé na Água i serwuje Polvo a lagareiro - pieczoną ośmiornicę w oliwie i czosnku z dodatkiem cebuli, a także autorski deser Mimos de banana, czyli krem waniliowo-bananowy z