Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Fenkuły z grilla w ostrym sosie

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Fenkuły z grilla w ostrym sosie - składniki:
  • 2 oczyszczone fenkuły (zachowujemy natkę)
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • Sos:
  • 1 papryczka jalapeno
  • 1 łyżeczka oliwy
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 60 g miodu
  • 3 łyżki octu jabłkowego
Fenkuły z grilla w ostrym sosie - sposób przygotowania: Przygotowujemy fenkuły: każdą bulwę kroimy pionowo na 8 części, nać siekamy i odkładamy 2 łyżki na później. Fenkuły blanszujemy przez minutę lub dwie we wrzącej, lekko osolonej wodzie, wyjmujemy, osączamy, studzimy. Smarujemy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy na rozgrzanym grillu (lub patelni grillowej) po 4 minuty z każdej strony - fenkuły powinny się lekko skarmelizować. W tym czasie robimy sos: jalapeno smarujemy oliwą, solimy i pieprzymy. Grillujemy 10-15 minut, kilkakrotnie odwracając papryczkę - powinna się lekko przypalić. Zdejmujemy z grilla, odcinamy ogonek, a strąk wraz z nasionkami siekamy. Mieszamy z miodem, octem i nacią fenkułu, przyprawiamy do smaku. Sosem skrapiamy cząstki fenkułu od razu po zdjęciu z grilla. Podajemy na ciepło.