Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sernik ze świeżego sera koziego z melisą cytrynową

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Sernik ze świeżego sera koziego z melisą cytrynową - składniki:
  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 250 g świeżego sera koziego (białego niesolonego - takiego jak twaróg na zwykły sernik)
  • 100 g rozpuszczonego masła + odrobina do posmarowania formy
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 1/2 pęczka drobno posiekanej świeżej cytrynowej melisy
  • 200 g gęstej 36% śmietany
  • ew. jako dodatek do ciasta konfitura z fig
Sernik ze świeżego sera koziego z melisą cytrynową - sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z cukrem do białości, potem stopniowo dodajemy ser (cały czas ucierając) oraz rozpuszczone (ciepłe, ale nie gorące) masło, skórkę z cytryny i melisę. Dodajemy pianę z białek i lekko mieszamy. Masę wlewamy do ceramicznej formy posmarowanej masłem. Pieczemy w temp. 160°C przez 50 minut - do zrumienienia. Ciasto podajemy na ciepło lub po ostudzeniu, z porcją figowej konfitury.
Szybki sernik z sekretnym składnikiem

Informacje o Sernik ze świeżego sera koziego z melisą cytrynową

  • Zioła, których nie może zabraknąć w twojej kuchni. Jak je dobierać do potraw? [PRZEWODNIK]

    Zioła, których nie może zabraknąć w twojej kuchni. Jak je dobierać do potraw? [PRZEWODNIK]

    drobiowego. Najlepiej świeże listki dodać np. do sałatki z piersią kurczaka. Pasuje również do sera koziego (zobacz na przykład Sernik ze świeżego sera koziego z melisą cytrynową ). Możesz łączyć z miętą, a także skórką z cytryny lub pomarańczy. 4 sposoby na mrożenie ziół Le

  • Opactwo kozich serów

    Opactwo kozich serów

    24 godziny w temperaturze pokojowej. Każdy plaster serka układamy na grzance z wiejskiego chleba i podgrzewamy w gorącym piekarniku (przez około 5 minut) - tak aby lekko się stopił. Serwujemy natychmiast. Sernik ze świeżego sera koziego z melisą cytrynową