Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Żeberka w burbonie

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Żeberka w burbonie - składniki:
  • ok. 1 kg żeberek wieprzowych
  • 1 duża posiekana cebula
  • 1 przełamany na pół kawałek kory cynamonu
  • 6 cienkich plasterków świeżego imbiru
  • 200 ml cydru
  • Glazura:
  • 1/2 filiżanki brązowego cukru
  • 10 dag masła
  • 750 ml bourbona
  • 50 ml octu na bazie cydru (lub jabłkowego)
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • Marynata:
  • 1 łyżka grubej soli morskiej
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1.5 łyżki musztardy
  • 1.5 łyżeczki listków tymianku
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
Żeberka w burbonie - sposób przygotowania: Zrób glazurę, mieszając cukier, masło, bourbon, ocet i musztardę w miseczce. W oddzielnej miseczce wymieszaj również wszystkie składniki marynaty. Oczyść żeberka z błon, podziel na mniejsze kawałki i polej marynatą. Marynuj co najmniej 6 godzin, a najlepiej całą dobę. Rozgrzej piekarnik do temperatury 160°C. Wyjmij żeberka z marynaty. Do żaroodpornego naczynia włóż posiekaną cebulę, kawałki cynamonu i imbir. Polej cydrem. Na tym ułóż żeberka (mięsem do dołu) i przykryj naczynie folią. Piecz godzinę, aż mięso zacznie odchodzić od kości. Przed przyjściem gości rozgrzej grill i podpiecz na nim żeberka po 5 minut z każdej strony. Następnie polej je glazurą (część sosu powinna zostać) i piecz kolejne 3 minuty z każdej strony. Pokrój żeberka na małe kawałki i serwuj z pozostałą glazurą.
Żeberka - HAPS of cards. Walka o stołek!