Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Bażant duszono-pieczony
Bażant duszono-pieczony - składniki:
Bażant duszono-pieczony - sposób przygotowania:
Dno brytfanny wykładamy boczkiem, na tym kładziemy bażanta (bez podrobów) natartego solą. Stawiamy naczynie na palniku, a gdy boczek zacznie skwierczeć, odczekujemy 3 minuty i odwracamy bażanta. Powinien się lekko przyrumienić. Wlewamy wino (tyle, by tuszka była zanurzona do 1/3), wrzucamy czosnek, doprawiamy solą i cząbrem. Dodajemy żurawiny, rodzynki i orzechy. Przykrywamy, zmniejszamy ogień, dusimy bażanta przez godzinę, co 10 minut odwracając. Odlewamy sos i zagęszczamy go śmietaną. Brytfannę z bażantem odkrywamy, wstawiamy na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C. Podajemy z sosem i warzywami ugotowanymi na parze.* Każdy kucharz (ja nie jestem wyjątkiem) ma na sumieniu przynajmniej jednego kiepsko upieczonego bażanta - suchego i łykowatego. Drogą eksperymentów wyodrębniłem dwie metody uniknięcia tej katastrofy. Pierwsza (powszechna): obłożyć ptaszysko słoniną i nadziać maksymalnie wilgotnym farszem; druga - wstępnie poddusić bażanta w winie. I taki właśnie przepis podaję.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki