Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Bażant duszono-pieczony

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Bażant duszono-pieczony - składniki:
Bażant duszono-pieczony - sposób przygotowania: Dno brytfanny wykładamy boczkiem, na tym kładziemy bażanta (bez podrobów) natartego solą. Stawiamy naczynie na palniku, a gdy boczek zacznie skwierczeć, odczekujemy 3 minuty i odwracamy bażanta. Powinien się lekko przyrumienić. Wlewamy wino (tyle, by tuszka była zanurzona do 1/3), wrzucamy czosnek, doprawiamy solą i cząbrem. Dodajemy żurawiny, rodzynki i orzechy. Przykrywamy, zmniejszamy ogień, dusimy bażanta przez godzinę, co 10 minut odwracając. Odlewamy sos i zagęszczamy go śmietaną. Brytfannę z bażantem odkrywamy, wstawiamy na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C. Podajemy z sosem i warzywami ugotowanymi na parze.* Każdy kucharz (ja nie jestem wyjątkiem) ma na sumieniu przynajmniej jednego kiepsko upieczonego bażanta - suchego i łykowatego. Drogą eksperymentów wyodrębniłem dwie metody uniknięcia tej katastrofy. Pierwsza (powszechna): obłożyć ptaszysko słoniną i nadziać maksymalnie wilgotnym farszem; druga - wstępnie poddusić bażanta w winie. I taki właśnie przepis podaję.