Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Grillowane kotleciki jagnięce w sosie miętowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Grillowane kotleciki jagnięce w sosie miętowym - składniki:
  • 8 kotlecików jagnięcych (bez kości)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
  • sól
  • 8 gałązek rozmarynu
  • Sos:
  • 1 łyżka francuskiej musztardy
  • 3 łyżki drobno posiekanej świeżej mięty
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 5-6 łyżek oliwy
  • sól
  • pieprz
Grillowane kotleciki jagnięce w sosie miętowym - sposób przygotowania: Mięso płuczemy i osuszamy. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, i rozcieramy go z oliwą, pieprzem, solą i octem balsamicznym. Tą mieszanką nacieramy mięso z obu stron i odstawiamy na godzinę do lodówki. Z podanych składników robimy sos. Gałązki rozmarynu zaostrzamy na końcu i używamy jako szpikulca do grilla - nabijamy na nie kotleciki, przebijając się przez grubość mięsa. Rozgrzewamy mocno grill i układamy na nim kotleciki. Pieczemy co najmniej po 2 minuty z każdej strony lub dłużej, jeśli wolimy dobrze wypieczone. Do kotlecików osobno podajemy sos.