Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ośmiornica w winie

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ośmiornica w winie - składniki:
  • 2 kg ośmiornicy
  • 250 ml oliwy
  • 250 ml wytrawnego czerwonego wina
  • sól
  • pieprz
Ośmiornica w winie - sposób przygotowania: Ośmiornice oczyszczamy, płuczemy pod bieżącą wodą i zanurzamy na kilka minut we wrzątku. Osączamy. Z każdej zdejmujemy błonkę pokrywającą ciało i wyjmujemy worek czernidłowy. Głowy kroimy w paseczki, a ramiona w cienkie plasterki i wkładamy razem do rondla z rozgrzaną oliwą. Krótko smażymy. Wlewamy wino, dodajemy pieprz i dusimy na małym ogniu tak długo, aż cząstki ośmiornicy staną się miękkie, a sos zgęstnieje. Wtedy można dodać 5 pomidorów bez skórek i pestek oraz 2 liście laurowe i jeszcze przez parę minut poddusić. Na koniec potrawę doprawiamy solą. Podajemy na zimno.