Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Ośmiornica w winie
Ośmiornica w winie - składniki:
Ośmiornica w winie - sposób przygotowania:
Ośmiornice oczyszczamy, płuczemy pod bieżącą wodą i zanurzamy na kilka minut we wrzątku. Osączamy. Z każdej zdejmujemy błonkę pokrywającą ciało i wyjmujemy worek czernidłowy. Głowy kroimy w paseczki, a ramiona w cienkie plasterki i wkładamy razem do rondla z rozgrzaną oliwą. Krótko smażymy. Wlewamy wino, dodajemy pieprz i dusimy na małym ogniu tak długo, aż cząstki ośmiornicy staną się miękkie, a sos zgęstnieje. Wtedy można dodać 5 pomidorów bez skórek i pestek oraz 2 liście laurowe i jeszcze przez parę minut poddusić. Na koniec potrawę doprawiamy solą. Podajemy na zimno.
- 2 kg ośmiornicy
- 250 ml oliwy
- 250 ml wytrawnego czerwonego wina
- sól
- pieprz
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki