Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Dorada pieczona w pergaminie

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Dorada pieczona w pergaminie - składniki:
  • 2 dorady (po 500 g)
  • oliwa
  • 1 drobno posiekana łodyga trawy cytrynowej
  • (lub 2 łyżki skórki otartej z cytryny)
  • starty kawałek (2 cm) imbiru
  • 2 dymki
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • 2 łyżki białego octu winnego lub ryżowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • garść kolendry
  • limonka do podania
Dorada pieczona w pergaminie - sposób przygotowania: Układamy ryby na posmarowanym oliwą pergaminie - każdą na osobnym kawałku. Do brzuchów ryb wkładamy 2/3 trawy cytrynowej i nieco imbiru. Resztę trawy mieszamy z pozostałym imbirem, posiekanymi dymkami i chilli. Mieszaninę rozkładamy na wierzchu ryb, polewamy octem i sosem sojowym. Zawijamy ryby w pergamin, tak aby powstały paczuszki, układamy na blasze i pieczemy 20 minut w 200°C. Rozwijamy z pergaminu, posypujemy listkami kolendry i skrapiamy sokiem wyciśniętym z limonki.