Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Naleśniki z sałaty z pietruszką i ostrym serem
Naleśniki z sałaty z pietruszką i ostrym serem - składniki:
Naleśniki z sałaty z pietruszką i ostrym serem - sposób przygotowania:
Pietruszkę kroimy w długie, ale niezbyt cienkie paski, solimy, a następnie dusimy na łyżce oliwy i 2-3 łyżkach wody, uważając, by jej nie rozgotować. Rozkruszoną gorgonzolę rozpuszczamy w ciepłym mleku. Ciepłą, ale nie gorącą, pietruszkę kładziemy na liściach sałaty razem z listkami rukoli. Polewamy sosem serowym. Skrapiamy resztą oliwy i sokiem z cytryny. Oprószamy pieprzem, posypujemy natką i orzechami. Następnie każdy "naleśnik" ciasno zawijamy w poprzek liścia, związujemy "paskiem" z pora i układamy na talerzu. Podajemy natychmiast jako wykwintną przekąskę.
- 3 korzenie pietruszki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2-3 łyżki wody
- 15 dag gorgonzoli
- 2 łyżki mleka
- 8 dużych liści sałaty masłowej
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki natki
- 3 łyżki mielonych orzechów włoskich
- 8 długich i wąskich paseczków zielonego pora
- świeżo mielony pieprz
- sól
- garść listków rukoli
Ażurowe naleśniki na słono
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki