Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Najprostszy sos z orzeszków ziemnych
Najprostszy sos z orzeszków ziemnych - składniki:
Najprostszy sos z orzeszków ziemnych - sposób przygotowania:
Orzeszki mielemy i wrzucamy do garnuszka. Wodę doprowadzamy do wrzenia i gorącą zalewamy orzeszki. Podgrzewamy na wolnym ogniu, mieszając i - o ile zachodzi taka potrzeba - dolewając wodę, aż do otrzymania gładkiego sosu. Doprawiamy go do smaku solą. Taki sos podaje się do grillowanego lub pieczonego mięsa albo kaszy kuskus. Można go wzbogacić, dodając np. paprykę, pieprz cayenne, czerwoną lub białą cebulę. Popularna w Afryce Zachodniej i Południowej mieszanka tsire - używana głównie do tamtejszych kebabów zwanych suya oprócz orzeszków i soli zawiera chilli oraz zestaw przypraw korzennych (cynamon, goździki, gałkę muszkatołową, kardamon). Uwaga! Orzeszki przed użyciem warto samemu mocniej podprażyć na patelni lub w piekarniku.
- 1 szklanka prażonych orzeszków ziemnych
- sól do smaku
- 1/2 szklanki wody
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki