Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Najprostszy sos z orzeszków ziemnych

Autor
A A A
  • Najprostszy sos z orzeszków ziemnych

    Fot. Marcin Kiełbiewski

    Poziom trudności: łatwe

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Najprostszy sos z orzeszków ziemnych - składniki:
  • 1 szklanka prażonych orzeszków ziemnych
  • sól do smaku
  • 1/2 szklanki wody
Najprostszy sos z orzeszków ziemnych - sposób przygotowania: Orzeszki mielemy i wrzucamy do garnuszka. Wodę doprowadzamy do wrzenia i gorącą zalewamy orzeszki. Podgrzewamy na wolnym ogniu, mieszając i - o ile zachodzi taka potrzeba - dolewając wodę, aż do otrzymania gładkiego sosu. Doprawiamy go do smaku solą. Taki sos podaje się do grillowanego lub pieczonego mięsa albo kaszy kuskus. Można go wzbogacić, dodając np. paprykę, pieprz cayenne, czerwoną lub białą cebulę. Popularna w Afryce Zachodniej i Południowej mieszanka tsire - używana głównie do tamtejszych kebabów zwanych suya  oprócz orzeszków i soli zawiera chilli oraz zestaw przypraw korzennych (cynamon, goździki, gałkę muszkatołową, kardamon). Uwaga! Orzeszki przed użyciem warto samemu mocniej podprażyć na patelni lub w piekarniku.