Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Mus ze szparagów
Mus ze szparagów - składniki:
Mus ze szparagów - sposób przygotowania:
Obieramy szparagi (całe białe i dolną część zielonych) i obcinamy zdrewniałe końcówki. Gotujemy w wodzie z solą, cukrem i sokiem cytrynowym. Po ok. 4 minutach wyjmujemy, odsączamy i studzimy. Odkrawamy główki. Długie części szparagów miksujemy - każdy kolor oddzielnie, dodając po 3 łyżki wody z gotowania. Przyprawiamy solą, pieprzem i skórką z cytryny. Rozpuszczamy żelatynę. Dzielimy ją na 2 części. Stopniowo dodajemy do każdej z nich purée ze szparagów: osobno białych i zielonych. Śmietanę ubijamy na sztywno. Gdy purée zaczyna tężeć, dodajemy do niego śmietany. Rozlewamy do 4 szklanych naczyń tak, aby biały i zielony mus utworzyły oddzielne warstwy; wstawiamy na godzinę do lodówki. Sherry mieszamy z miodem, sokiem z pomarańczy i oliwą. Zanurzamy w tej marynacie główki szparagów i razem z sałatą rozkładamy je na musie.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki