Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Duszone małże

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Duszone małże - składniki:
Duszone małże - sposób przygotowania: Małże myjemy i oczyszczamy z narośli, otwarte wyrzucamy. Ząbki czosnku szklimy w dużym rondlu na oliwie, wrzucamy małże i dusimy pod przykryciem na średnim ogniu, aż zaczną się otwierać. Wlewamy wino, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i pieprz, delikatnie mieszając. Zmniejszamy ogień i dusimy jeszcze kilka minut. Wyrzucamy muszle, które się nie otworzyły. Jeśli sos nie jest odpowiednio słony, doprawiamy go solą, jednak woda, która wypływa z małży, jest zazwyczaj wystarczająco słona. Pod koniec gotowania zwiększamy ogień i dodajemy bułkę tartą, mieszamy. Podajemy od razu z białym pieczywem.