Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Duszone małże
Duszone małże - składniki:
Duszone małże - sposób przygotowania:
Małże myjemy i oczyszczamy z narośli, otwarte wyrzucamy. Ząbki czosnku szklimy w dużym rondlu na oliwie, wrzucamy małże i dusimy pod przykryciem na średnim ogniu, aż zaczną się otwierać. Wlewamy wino, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i pieprz, delikatnie mieszając. Zmniejszamy ogień i dusimy jeszcze kilka minut. Wyrzucamy muszle, które się nie otworzyły. Jeśli sos nie jest odpowiednio słony, doprawiamy go solą, jednak woda, która wypływa z małży, jest zazwyczaj wystarczająco słona. Pod koniec gotowania zwiększamy ogień i dodajemy bułkę tartą, mieszamy. Podajemy od razu z białym pieczywem.
- 1.5 kg świeżych małży
- 4 ząbki czosnku
- 150 ml oliwy
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 4 łyżki siekanej natki pietruszki
- pieprz
- 2 łyżki bułki tartej
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki