Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pieczona ryba na zielono

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pieczona ryba na zielono - składniki:
Pieczona ryba na zielono - sposób przygotowania: Przygotuj rybę: rozgrzej piekarnik do 200°C. Wymieszaj sól z białkami na ziarnistą pastę (jeśli trzeba, dodaj jeszcze jedno białko). Na blachę wysyp półcentymetrową warstwę tej mieszaniny. Do każdej ryby włóż po 2 gałązki natki i jedną tymianku oraz po 2 plasterki cytryny. Ryby ułóż na soli, posyp resztą soli i piecz 20 minut. Odłóż na 10 minut. W tym czasie przygotuj zielony sos: powycinaj fileciki z cytryny, pokrój je na kawałki, wymieszaj z pozostałymi składnikami. Rozbij skorupę solną na rybach i ostrożnie zdejmij skórę, a potem usuń ości. Przecedź przez sitko sos, płynem polej rukolę, a zieloną mieszaninę, która pozostanie na sitku, poukładaj na kawałkach ryb. Podawaj od razu po przygotowaniu.