Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Confit de canard

Autor
A A A
  • Confit de canard

    Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

    Poziom trudności: średnie

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Confit de canard - składniki:
Confit de canard - sposób przygotowania: Udka czyścimy, myjemy i obficie solimy. Odstawiamy na 2 godziny. Następnie rozpuszczamy tłuszcz i wkładamy do niego opłukane z soli i osuszone udka. Gotujemy na małym ogniu przez 2 godziny wraz z ziołami, obraną włoszczyzną (marchewka, seler, pietruszka) i 1-2 ząbkami czosnku. Gdy udka będą miękkie, odstawiamy je do wystudzenia, a potem obsmażamy na tłuszczu (może być ten sam, w którym się gotowały, może być świeże masło) na ładny złoty kolor. Podajemy z żurawiną. Tłuszcz, w którym gotowały się udka, można przecedzić, a włoszczyznę pokroić w małą kostkę i z powrotem dodać do tłuszczu. Taki smalczyk podaje się po wystudzeniu z ciemnym pieczywem lub bagietką i piklami.

Informacje o Confit de canard

  • Confit z kaczki

    . Nasolone gęsie lub kacze udka powoli gotowano zanurzone we własnym tłuszczu, który po zastygnięciu je konserwował. Mięso stawało się kruche i miękkie i nie traciło na jakości nawet długo przetrzymywane. Dziś przechowywanie nie jest problemem, a confit de canard przygotowuje się, by zyskać soczysty kawałek