Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Confit de canard
Confit de canard - składniki:
Confit de canard - sposób przygotowania:
Udka czyścimy, myjemy i obficie solimy. Odstawiamy na 2 godziny. Następnie rozpuszczamy tłuszcz i wkładamy do niego opłukane z soli i osuszone udka. Gotujemy na małym ogniu przez 2 godziny wraz z ziołami, obraną włoszczyzną (marchewka, seler, pietruszka) i 1-2 ząbkami czosnku. Gdy udka będą miękkie, odstawiamy je do wystudzenia, a potem obsmażamy na tłuszczu (może być ten sam, w którym się gotowały, może być świeże masło) na ładny złoty kolor. Podajemy z żurawiną. Tłuszcz, w którym gotowały się udka, można przecedzić, a włoszczyznę pokroić w małą kostkę i z powrotem dodać do tłuszczu. Taki smalczyk podaje się po wystudzeniu z ciemnym pieczywem lub bagietką i piklami.
Informacje o Confit de canard
-
Confit z kaczki
. Nasolone gęsie lub kacze udka powoli gotowano zanurzone we własnym tłuszczu, który po zastygnięciu je konserwował. Mięso stawało się kruche i miękkie i nie traciło na jakości nawet długo przetrzymywane. Dziś przechowywanie nie jest problemem, a confit de canard przygotowuje się, by zyskać soczysty kawałek
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki