Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Brudet - gulasz rybny
Brudet - gulasz rybny - składniki:
Brudet - gulasz rybny - sposób przygotowania:
Ryby myjemy, oczyszczamy i kroimy na równe, duże kawałki. Siekamy cebulę i szklimy na oliwie w garnku, który pomieści wszystkie ryby. Dodajemy posiekany czosnek, pokrojone pomidory, koncentrat pomidorowy oraz liść laurowy i dusimy 10 minut. Dodajemy ryby, wlewamy wino, ocet i tyle wody, by pokryła ryby. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru; nie przykrywamy, nie mieszamy, lecz potrząsamy garnkiem od czasu do czasu. Chwilę gotujemy na dużym ogniu, zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu, aż ryby będą miękkie. Pod koniec wsypujemy natkę. Podajemy jako danie główne z chlebem lub polentą. Uwaga: danie można urozmaicić, dodając do niego świeże krewetki, langustynki (škampi) i małże.
- 1 kg różnych ryb (dorada; okoń morski; lucjan; skorpena; konger)
- 2-3 duże cebule
- 100 ml oliwy
- 3-4 ząbki czosnku
- 3 duże dojrzałe pomidory (ewentualnie puszka pomidorów pelati)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 liść laurowy
- 100-300 ml wytrawnego białego wina
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
- 1-2 łyżki czerwonego octu winnego
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Gulasz wołowy
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki