Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Hiszpańskie krewetki

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Hiszpańskie krewetki - składniki:
  • 600 g dużych (świeżych lub mrożonych) krewetek
  • 1 mała ostra papryczka
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 gałązki zielonej pietruszki do przybrania
  • sól
Hiszpańskie krewetki - sposób przygotowania: Świeże krewetki myjemy, obieramy ze skorupek, usuwamy czarne żyłki. Płuczemy w osolonej wodzie i osączamy na sicie. Mrożone rozmrażamy, wkładając w zamkniętej plastikowej torebce do zimnej wody. (Nie należy ich płukać w słonej wodzie). Papryczkę myjemy, wyjmujemy gniazdo nasienne i kroimy na 12 kawałków. Czosnek obieramy i drobno siekamy. W dużej misce mieszamy krewetki z czosnkiem i lekko solimy. Odstawiamy na 5 minut. Do 4 kokilek wlewamy po łyżce oliwy, wkładamy po 3 kawałki papryczki i porcje krewetek. Lekko mieszamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C tak długo, aż krewetki staną się różowe (ok. 15 min). Podczas pieczenia odwracamy je kilka razy. Dekorujemy posiekaną natką. Podajemy ze świeżym białym pieczywem lub z grzankami.
Krewetki w kokosowej panierce