Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Hiszpańskie krewetki
Hiszpańskie krewetki - składniki:
Hiszpańskie krewetki - sposób przygotowania:
Świeże krewetki myjemy, obieramy ze skorupek, usuwamy czarne żyłki. Płuczemy w osolonej wodzie i osączamy na sicie. Mrożone rozmrażamy, wkładając w zamkniętej plastikowej torebce do zimnej wody. (Nie należy ich płukać w słonej wodzie). Papryczkę myjemy, wyjmujemy gniazdo nasienne i kroimy na 12 kawałków. Czosnek obieramy i drobno siekamy. W dużej misce mieszamy krewetki z czosnkiem i lekko solimy. Odstawiamy na 5 minut. Do 4 kokilek wlewamy po łyżce oliwy, wkładamy po 3 kawałki papryczki i porcje krewetek. Lekko mieszamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C tak długo, aż krewetki staną się różowe (ok. 15 min). Podczas pieczenia odwracamy je kilka razy. Dekorujemy posiekaną natką. Podajemy ze świeżym białym pieczywem lub z grzankami.
- 600 g dużych (świeżych lub mrożonych) krewetek
- 1 mała ostra papryczka
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 4 gałązki zielonej pietruszki do przybrania
- sól
Krewetki w kokosowej panierce
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki