Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Żeberka wieprzowe z wiśniami
Żeberka wieprzowe z wiśniami - składniki:
Żeberka wieprzowe z wiśniami - sposób przygotowania:
W płaskim rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy posiekane cebule i czosnek i chwilę smażymy, do aż się zeszklą. Żeberka kroimy na małe porcje. Robimy panierkę z mąki, soli, pieprzu, kminku, ostrej papryki i jednej łyżeczki słodkiej papryki. Obtaczamy w niej mięso. Na patelni rozgrzewamy pozostały olej. Przesmażamy żeberka i przekładamy je do rondla. Dodajemy kilka łyżek wody, pozostałą paprykę i dusimy na wolnym ogniu, podlewając niewielką ilością wody. Gdy mięso jest już miękkie, dodajemy miód, kieliszek wiśniówki, koncentrat. Mieszamy, solimy, pieprzymy, dusimy jeszcze kilka minut. Wyjmujemy żeberka z sosu. Do garnka wrzucamy wypestkowane i przekrojone wiśnie, lubczyk, wlewamy resztę wiśniówki i dusimy kilka minut, aż owoce zmiękną. Podajemy oddzielnie jako sos do żeberek.
- 4 łyżki oleju
- 2 cebulki dymki
- 2 ząbki czosnku
- 60 dag żeberek wieprzowych
- 2 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżka najlepiej gryczanego miodu
- 2 kieliszki wiśniówka">wiśniówki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 20-25 dag świeżych wiśni
- 1 łyżeczka lubczyku
Żeberka - HAPS of cards. Walka o stołek!
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki