Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Suflet z jajek i parmezanu
Suflet z jajek i parmezanu - składniki:
Suflet z jajek i parmezanu - sposób przygotowania:
Jajka ubijamy z gorącym mlekiem, dodajemy starty ser, sól, pieprz i gałkę. Dokładnie mieszamy. Wlewamy masę do żaroodpornych foremek, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w kąpieli wodnej, w piekarniku nagrzanym do 160C przez 25-30 minut. Serwujemy w foremkach z sosem pomidorowym, podanym osobno w sosjerce. Ser taleggio jest nieco mniej znany poza granicami Włoch. Produkuje się go również na północy, w Lombardii, ale częściowo także w Veneto. Jest to ser z pełnego mleka krowiego, o szorstkiej, różowo-pomarańczowej skórce i miękkiej kremowej masie. Taleggio ma bardzo charakterystyczny zapach, przypominający aromat trufli i smak z lekko gorzkawym finiszem. Najlepiej smakuje sam, na zakończenie posiłku, ale można przyrządzić z nim znakomite risotto, a także moje ulubione rustico - rodzaj tarty z ciasta francuskiego.
- 4 jajka
- 250 ml gorącego mleka
- 4 kopiaste łyżki tartego parmigiano reggiano (albo grana padano)
- sól
- szczypta gałki muszkatołowej
- świeżo zmielony pieprz
- Dodatkowo:
- sos pomidorowy
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki