Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kawior paprykowy

Autor
A A A
  • Kawior paprykowy

    Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl

    Poziom trudności: łatwe

    Region: inne

    Ilość osób: dla 2 osób

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kawior paprykowy - składniki:
Kawior paprykowy - sposób przygotowania: Papryki drobno kroimy. Czosnek obieramy i siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Orzechy przebieramy (uwaga na resztki łupinek!) i drobno siekamy. W ciężkiej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy czosnek i cebulę i na małym ogniu dusimy, aż zmiękną. Dorzucamy paprykę i orzechy, dolewamy 2 łyżki oliwy i łyżkę octu winnego do smaku. Solimy i doprawiamy ostrą papryką. Dusimy na małym ogniu, mieszając, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Gotowy kawior podajemy letni lub zimny, jako dodatek do białej ryby, grillowanej piersi z kury albo jajek na twardo. Doskonały jest również jako nadzienie do małych babeczek z kruchego niesłodkiego ciasta na wytworne przyjęcia stojące.