Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Wino z buraków ćwikłowych

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Wino z buraków ćwikłowych - składniki:
  • 7 kg buraków ćwikłowych
  • 50 g mielonego imbiru
  • 3.5 kg cukru
  • sok wyciśnięty z 7 cytryn
  • drożdże winne rasy bordeaux; bourgogne lub portwein
Wino z buraków ćwikłowych - sposób przygotowania: Buraków nie obieramy, tylko bardzo dokładnie myjemy je szczotką. Kroimy w plastry, zalewamy 5 l wrzątku, dodajemy imbir, mieszamy i odstawiamy na 4 dni. Powstały płyn przecedzamy i wlewamy do gąsiora, a buraki wyciskamy w sokowirówce. Łączymy sok z płynem, dodajemy cukier oraz sok z cytryn i dopełniamy do 10 litrów wodą z rozpuszczonym w niej cukrem. Zaszczepiamy nastaw drożdżami. Pijemy po 8-9 miesiącach.