Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pieczone zielone renklody

Autor
A A A
  • Pieczone zielone renklody

    Fot. Paulina Kolondra

    Poziom trudności: łatwe

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pieczone zielone renklody - składniki:
  • 700 g zielonych renklod (odmiany ulena)
  • sok z 2 pomarańczy
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 3-4 łyżki syropu klonowego lub miodu
  • do podania gęsty jogurt grecki
Pieczone zielone renklody - sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Renklody układamy jedna obok drugiej w dużym żaroodpornym naczyniu lub w kilku mniejszych. Polewamy sokiem pomarańczowym, wtykamy pomiędzy śliwki gwiazdki anyżu, skrapiamy syropem klonowym bądź miodem. Pieczemy 30 minut - śliwki powinny być miękkie, ale nie mogą się rozpadać, toteż kontrolujemy ich stan podczas pieczenia. Podajemy z jogurtem.
Najprostsze lody bananowe. Wystarczy jeden składnik!