Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Pasta z ciecierzycy i czosnku
Pasta z ciecierzycy i czosnku - składniki:
Pasta z ciecierzycy i czosnku - sposób przygotowania:
Osączamy ciecierzycę, miksujemy na pastę (przedtem najlepiej obrać ziarenka z osłonek). Rozcieramy czosnek z łyżeczką soli, dodajemy sporą szczyptę pieprzu, sok z cytryny i oliwę. Mieszamy trzepaczką, aż powstanie emulsja, którą łączymy z pastą z ciecierzycy. Przekładamy do miseczki, wierzch skrapiamy oliwą przyprawioną papryką i zmielonym kminem rzymskim. Pozostawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej. Przed podaniem dodajemy miętę. Uwaga: jeśli uda się kupić, możemy dodać do potrawy 2 łyżki pasty tahini (z utartego sezamu).
- 2 puszki (po 400 g) ciecierzycy
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- kmin rzymski
- do smaku pokruszona papryczka chilli
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy + oliwa do polania
- 3 łyżki posiekanych świeżych listków mięty
Pasta śniadaniowa z marchewek. Sześciopak wyrabiamy w kuchni!
Informacje o Pasta z ciecierzycy i czosnku
-
Gra w kulki (nieregularne)
, tak aby składniki były przykryte, gotujemy 10 minut. Dodajemy fasolkę, po 5 minutach zdejmujemy z ognia, przyprawiamy solą i pieprzem, ew. dodajemy jeszcze trochę soku z cytryny. Przed podaniem posypujemy miętą. Pasta z ciecierzycy i czosnku 2
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki