Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pasta z ciecierzycy i czosnku

Autor
A A A
  • Pasta z ciecierzycy i czosnku

    Fot. Jarosław Madejski

    Poziom trudności: łatwe

    Region: inne

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Pasta z ciecierzycy i czosnku - składniki:
  • 2 puszki (po 400 g) ciecierzycy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • kmin rzymski
  • do smaku pokruszona papryczka chilli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy + oliwa do polania
  • 3 łyżki posiekanych świeżych listków mięty
Pasta z ciecierzycy i czosnku - sposób przygotowania: Osączamy ciecierzycę, miksujemy na pastę (przedtem najlepiej obrać ziarenka z osłonek). Rozcieramy czosnek z łyżeczką soli, dodajemy sporą szczyptę pieprzu, sok z cytryny i oliwę. Mieszamy trzepaczką, aż powstanie emulsja, którą łączymy z pastą z ciecierzycy. Przekładamy do miseczki, wierzch skrapiamy oliwą przyprawioną papryką i zmielonym kminem rzymskim. Pozostawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej. Przed podaniem dodajemy miętę. Uwaga: jeśli uda się kupić, możemy dodać do potrawy 2 łyżki pasty tahini (z utartego sezamu).
Pasta śniadaniowa z marchewek. Sześciopak wyrabiamy w kuchni!

Informacje o Pasta z ciecierzycy i czosnku

  • Gra w kulki (nieregularne)

    Gra w kulki (nieregularne)

    , tak aby składniki były przykryte, gotujemy 10 minut. Dodajemy fasolkę, po 5 minutach zdejmujemy z ognia, przyprawiamy solą i pieprzem, ew. dodajemy jeszcze trochę soku z cytryny. Przed podaniem posypujemy miętą. Pasta z ciecierzycy i czosnku 2