Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Szparagi zapiekane w cieście francuskim

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Szparagi zapiekane w cieście francuskim - składniki:
Szparagi zapiekane w cieście francuskim - sposób przygotowania: Odcinamy twarde końce szparagów, pozostawiając 10-centymetrowe kawałki z główką. Obieramy je, gotujemy w osolonej wodzie z cukrem i masłem. Po 15 minutach odcedzamy i studzimy. Ciasto rozmrażamy, dzielimy na 15 kawałków. Mascarpone ucieramy ze szczypiorkiem, przyprawiamy solą i pieprzem (dla smaku można dodać nieco startej skórki pomarańczowej). Dwanaście kawałków ciasta rozwałkowujemy na prostokąty 18 x 20 cm na oprószonej mąką stolnicy. Pośrodku każdego kładziemy łyżeczkę masy serowej i układamy po 6 szparagów. Węższe brzegi ciasta smarujemy białkiem, składamy ponad szparagami i sklejamy. Potem zakładamy do środka szersze brzegi ciasta, także sklejamy je za pomocą białka. Powinny powstać zamknięte z każdej strony kieszonki ze szparagami w środku. Układamy je na blasze wyścielonej pergaminem, tak aby strona złączenia ciasta była pod spodem. Kto chce, może powycinać z reszty ciasta dekoracyjne paski i przykleić je resztą białka. Przed pieczeniem nakłuwamy każde ciastko kilka razy wykałaczką, smarujemy żółtkiem wymieszanym ze śmietaną, pieczemy 20-25 minut w temp. 225°C (200°C z termoobiegiem). Podajemy jako przystawkę, z szynką, zieloną sałatą i sosem - majonezowym lub holenderskim.
Wyrafinowane szparagi w cieście francuskim

Informacje o Szparagi zapiekane w cieście francuskim

  • Jak gotować szparagi?

    Jak gotować szparagi?

    patyczek lub szpadkę do szaszłyków. Główki układamy tam, gdzie jest mniejszy żar. Zobacz przepisy na szparagi: Szparagi w boczku z parmezanem Kurczak zapiekany w delikatnym sosie ze szparagami Szaparagi z sosem czosnkowym Tarta ze szparagami i parmezanem Szparagi zapiekane w cieście francuskim