Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kurczak zapiekany z pesto

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kurczak zapiekany z pesto - składniki:
  • Pesto:
  • 2 pęczki bazylii
  • 100-150 ml oliwy
  • garść świeżo startego parmezanu
  • 1 łyżka orzeszków piniowych (uprażonych na suchej patelni)
  • 1 roztarty ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • Kurczak:
  • 4 piersi kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • garść ciemnych oliwek
  • 4 suszone pomidory (z oliwy)
  • 1 kulka mozzarelli (może być inny ser który akurat macie pod ręką)
Kurczak zapiekany z pesto - sposób przygotowania: Robimy pesto. Do blendera lub moździerza wrzucamy listki bazylii, wlewamy połowę oliwy i miksujemy lub ucieramy na jednolitą papkę. Dodajemy parmezan, orzeszki piniowe, czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i znów miksujemy (lub rozcieramy) na jednolitą, gęstą masę. Cały czas, cienką strużką, wlewamy resztę oliwy. Pamiętajcie, że jeśli włożycie pesto do lodówki, zgęstnieje, dlatego lepiej zrobić odrobinę rzadsze. Przygotowujemy kurczaka. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Piersi kurczaka obsmażamy na rozgrzanej oliwie, aż staną się złociste. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, smarujemy pesto, na wierzchu układamy oliwki i suszone pomidory, posypujemy startym serem. Zapiekamy około 15 minut (aż ser się stopi).
Tanie pesto z rukoli i pestek dyni. Gotowe w 3 minuty

Informacje o Kurczak zapiekany z pesto

  • Studenckie gotowanie

    Studenckie gotowanie

    pieprzem. Każdy placek ciasta smarujemy sosem i układamy na nim ulubione składniki, np. mozzarellę i listki bazylii, albo salami, kawałki gorgonzoli (pod sam koniec pieczenia) i rukolę(po upieczeniu). Pieczemy 8-12 minut w 250-280°C Kurczak zapiekany z pesto (dla 4 osób) Pesto: 2 pęczki bazylii