Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Fondue chinoise (chińskie)
Fondue chinoise (chińskie) - składniki:
Fondue chinoise (chińskie) - sposób przygotowania:
Robimy dressing: mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy. Bulion wlewamy do garnka do fondue, dodajemy zioła i gotujemy. Ustawiamy na palniku. We wrzątku zanurzamy krewetki, ryby, paprykę, bok choy (w całości), grzyby i gotujemy kilka minut w zależności od składnika. Podajemy z makaronem ryżowym, białą kapustą i dressingiem.
- bulion warzywny lub mięsny (2 litry)
- kilka gałązek świeżych ziół: tajskiej bazylii mięty i kolendry
- 4 duże krewetki (gambasy) surowe i obrane
- 1 filet z łososia bez skóry (pokrojony na nieduże kawałki)
- 1 filet z dorsza (pokrojony na kawałki)
- 1 papryka czerwona (pokrojona w słupki)
- 4 małe kapustki bok choy
- kilka grzybów portobello pokrojonych na plasterki (mogą być też pieczarki)
- ugotowany makaron ryżowy (opakowanie dla 4 osób)
- 1/4 pokrojonej główki białej kapusty
- Dressing:
- 1/2 małej butelki sosu sojowego
- sok z 1 limonki
- świeży imbir (2 cm) starty na tarce o małych oczkach
- 1/4 posiekanej papryczki chilli
- 1 łyżeczka listków kolendry
Informacje o Fondue chinoise (chińskie)
-
Fondue
spróbowanie fondue bourguignonne. W tym przypadku zanurza się kawałki surowego mięsa z roztopionym tłuszczu. Ciekawym kulinarnym rozwiązaniem jest także fondue czekoladowe. Zobacz także: Fondue czekoladowe Fondue chinoise
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki