Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Fondue bourguignonne (mięsne)
Fondue bourguignonne (mięsne) - składniki:
Fondue bourguignonne (mięsne) - sposób przygotowania:
Wołowinę i kurczaka kroimy w cienkie paski (dzięki temu szybciej się usmażą w oleju). Grzyby kroimy na kawałki. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, skrapiamy liście sałaty dębowej, oprószamy solą i pieprzem. Sos aioli: w misce mieszamy żółtko z musztardą i odrobiną oleju. Cały czas ubijając, cienkim strumieniem wlewamy resztę oleju, aż powstanie gęsty majonez. Dodajemy czosnek, sok z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy. Sos chimichurri: mieszamy zioła, papryczkę i czosnek z dużą ilością oliwy z oliwek tak, aby otrzymać gęsty, zielony sos. Dodajemy ocet, przyprawiamy solą. Mieszamy i odstawiamy. Sos tatarski: mieszamy wszystkie składniki ze szczyptą soli do smaku. Odstawiamy. W garnku do fondue rozgrzewamy olej do 170 stopni C. Ustawiamy na podgrzewaczu. Na widelczyki nabijamy kawałki mięsa, zanurzamy w oleju. Błyskawicznie się usmażą. Podajemy z sosami, jajkami na miękko, sałatą i grzybami, które możemy usmażyć.
- 200 g dobrej jakości wołowiny (najlepiej polędwicy - rumsztyku)
- 100 g dobrej jakości piersi kurczaka
- kilka grzybów portobello lub pieczarek
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- liście sałaty dębowej
- sól
- pieprz
- olej
- 4 jajka ugotowane na miękko
- Sos aioli:
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka musztardy
- ok. 120 ml oleju ryżowego
- 1 ząbek czosnku (posiekany)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól
- pieprz
- Sos chimichurri:
- po 2 łyżki posiekanej kolendry mięty i natki pietruszki
- 1/4 ostrej papryczki (posiekanej)
- 1 ząbek czosnku (drobno posiekany)
- oliwa z oliwek
- 1 łyżka czerwonego octu
- sól
- Sos tatarski:
- 1/2 opakowania jogurtu greckiego
- 2 korniszony (drobno posiekane)
- 1 szalotka (drobno posiekana)
- 1 łyżeczka kaparów
- 1 łyżeczka szczypiorku (posiekanego)
- sól
Informacje o Fondue bourguignonne (mięsne)
-
Fondue
(chińskie) Fondue bourguignonne (mięsne) Fondue serowe Czekoladowe fondue
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki