Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Ciasto figowe
Ciasto figowe - składniki:
Ciasto figowe - sposób przygotowania:
Robimy ciasto: miksujemy (pulsacyjnie) obie mąki z cukrem i solą. Dodajemy masło i rozmaryn, miksujemy, aby powstała kruszonka. Wlewamy wodę i miksujemy jeszcze chwilę, aż ciasto będzie spójne. Wylepiamy nim dno i boki okrągłej formy na tartę o śr. 25 cm. Wstawiamy na 30 minut do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C, pieczemy ciasto przez 25-30 minut. Studzimy. Robimy krem: ucieramy śmietanę z mascarpone, cukrem, skórką cytrynową i solą. W rondelku rozgrzewamy galaretkę z miodem, studzimy. Krem rozsmarowujemy na kruchym cieście, obkładamy plastrami fig, owoce smarujemy glazurą z galaretki i miodu (jeśli nie mamy galaretki, możemy użyć samego miodu).
- Ciasto:
- 1.5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 łyżka cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 10 dag zimnego masła pokrojonego na kawałeczki
- 1.5 łyżki drobno posiekanego rozmarynu
- 4-5 łyżek bardzo zimnej wody
- Krem:
- 1/3 szklanki 22% śmietany
- 25 dag mascarpone
- 1/4 szklanki cukru
- 1.5 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- szczypta soli
- 2 łyżki galaretki z czerwonych porzeczek
- 1 łyżka miodu
- 50-60 dag świeżych fig
Informacje o Ciasto figowe
-
Martwa natura (bez wędzidła)
ogniu, tak by całe mięso było mocno przyrumienione. Wkładamy do dużego naczynia żaroodpornego (koniecznie przykrywanego), polewamy octem balsamicznym, olejem, doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy grzyby i pieczemy 3-4 godziny w temp. 200°C. Ciasto figowe
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki