Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Sorbet czekoladowy
Sorbet czekoladowy - składniki:
Sorbet czekoladowy - sposób przygotowania:
Siekamy czekoladę i wkładamy ją do malaksera (lub blendera). Zagotowujemy na małym ogniu mleko z cukrem, syropem i wodą. Dodajemy brandy i gorącą masą zalewamy posiekaną czekoladę. Miksujemy w blenderze, aż będzie jedwabista. Wlewamy krem z powrotem do garnka i gotujemy na wolnym ogniu przez 2 minuty. Wstawiamy garnek do miski z lodowatą wodą, a gdy krem się ochłodzi, przykrywamy go i wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia wlewamy krem do maszynki do lodów i pod sam koniec jej pracy dodajemy pokruszone bezy (ile chcecie). Przekładamy masę do czystego naczynia i wstawiamy ją jeszcze na kilka godzin do zamrażalnika. Jeśli nie mamy maszynki do lodów, od razu mrozimy w zamrażalniku, najlepiej przez cały dzień, co kilkanaście minut mieszając starannie masę. Deser podajemy posypany wiórkami czekolady startej na tarce o dużych oczkach.
- 200 g dobrej gorzkiej czekolady (powyżej 70% tłuszczu)
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki syropu kukurydzianego (dostępny w sklepach ekologicznych)
- 1 szklanka wody
- 5 łyżek brandy lub whisky
- kilkanaście pokruszonych bez (mogą być francuskie
- szwajcarskie
- z Pavlovej)
- Dekoracja:
- tabliczka deserowej czekolady
Informacje o Sorbet czekoladowy
-
Sorbety - najlepsze na prawdziwy upał
Vafidis Wytrawny sorbet czekoladowy tylko dla dorosłych, bo z dodatkiem alkoholu. Sprawdzi się nawet podczas uroczystego obiadu. Aksamitna konsystencja i głęboki kolor zaintrygują nawet wymagających gości.
-
Kakaowe przysmaki - 7 przepisów
lodu, Wytrawny sorbet czekoladowy 1 szklanka cukru 2/3 szklanki kakao 1,5 szklanki wody trochę olejku waniliowego 2 łyżki brandy lub ulubionego likieru Wymieszaj w rondlu cukier i kakao, wlej wodę, mieszaj, aż powstanie pasta. Ustaw na małym ogniu, zagotuj, mieszając, podgrzewaj, aż cukier się
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki