Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Rożki z oliwkami i anchois

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Rożki z oliwkami i anchois - składniki:
Rożki z oliwkami i anchois - sposób przygotowania: Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i pozbawiamy pestek. Cebulę obieramy i siekamy. Rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę, a gdy się zeszkli, dodajemy pomidory, solimy, pieprzymy i pozostawiamy na niewielkim ogniu przez 15 minut (większość płynu powinna wyparować). Pod koniec gotowania dodajemy oliwki. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 210°C. Siekamy listki bazylii i rozcieramy anchois, a następnie dodajemy oba składniki do gotowych pomidorów. Ponownie doprawiamy solą i pieprzem. Rozmrażamy i rozwijamy ciasto. Niewielkim rondelkiem o ostrym brzegu wycinamy cztery okręgi. Każdy kawałek ciasta smarujemy do połowy pomidorowym farszem, składamy ciasto na pół i zalepiamy brzegi. Smarujemy rożki roztrzepanym żółtkiem i pieczemy przez 25 min.

Informacje o Rożki z oliwkami i anchois

  • Złociste menu dnia na środę

    Złociste menu dnia na środę

    Jeśli chcesz, możesz dodać do niej sporą ilość białego wina, ale bez tego też smakuje wyśmienicie. Podawaj ze złocistymi grzankami, posypaną serem i zapieczoną.   ok 1 kg cebuli 3 gałązki tymianku 2 liście laurowe 50 g masła 2 łyżki mąki pszennej 3/4 szklanki białego wytrawnego wina (opcjo

  • Menu na komunijne przyjęcie

    Menu na komunijne przyjęcie

    Sałatka z liśćmi rzodkiewek Przekąski: Smażone tortille z sałatką ziemniaczaną Rożki z oliwkami i anchois Deser: Tort Dobos Baklawa

  • 9 sposobów na oliwki

    9 sposobów na oliwki

    ciasto serwujemy jako apéritif. Źródło: Miesięcznik Kuchnia Gotowe ciasto francuskie warto mieć w lodówce. Można z niego wyczarować mnóstwo pyszności - od smakowitych tart po ekspresowe przekąski (w sam raz na wizytę niespodziewanych gości). Rożki z oliwkami i anchois 500 g dojrzałych